sâmbătă, noiembrie 21

Votul pentru presedinte si referendum se da in acelasi timp




Persoanele care opteaza sa voteze pentru referendum primesc in mod obligatoriu ambele buletine de vot. Buletinele sunt tiparite in culori diferite, in negru si respectiv, albastru.

Buletinul de vot cu tiparitura neagra contine intrebarea "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?". Buletinul cu tiparitura albastra contine intrebarea: "Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?". Urnele vor avea aceleasi culori, insa introducerea unui buletin de vot intr-o alta urna nu atrage de la sine anularea votului respectiv, arata NewsIn.

Alegatorii isi pot exercita dreptul de vot prezentand cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile in ziua votarii.

Potrivit Legii referendumului acesta este considerat "valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale", care se ridica la 18.347.397 de persoane. In situatia in care aceasta conditie este indeplinita, cetatenii decid asupra problemei supuse referendumului cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.

Astfel, referendumul poate fi validat daca se prezinta la urne 9.173.699 de alegatori.