joi, februarie 26

Ziua martisorului 1 Martie





























Ziua de 1 Martie se apropie cu pasi repezi, iar eu nu ma pot gandi la ea fara sa fredonez celebrele versuri cantate de Gica Petrescu. Comerciantii si-au intins deja tarabele pline cu tot felul de martisoare care mai de care mai haioase si mai fistichii care asteapta cu nerabdare sa fie purtate de dumneavoastra doamenlor si domnisoarelor in prima zi a primaverii. Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate martisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnificand iarna si albul primavara - la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua. Dar nu numai femeile primesc de 1 Martie martisoare. Iar daca intre noi fi vorba, doamna sau domnisoara intelege prin "placut" o bijuterie sau mai stiu eu ce minunatie, nu trebuie sa va enervati si sa considerati gestul o corvoada, ca doar o iubiti, si cu siguranta doriti sa-i aratati cat de mult o pretuiti.
An de an sarbatoarea de 1 Martie ne readuce speranta, optimismul, credinta în mai bine si spor la toate. Din înclestarea frigului cu razele soarelui, a întunericului cu lumina, dupa ultimele zvârcoliri din zilele babelor, învinge viata, primavara, soarele.
Acest triumf al reînvieri si regenerari nu putea fi invocat decât prim Martisor-pecare îl daruim celor dragi la 'cap de primavara'.
Snurul alb si rosu cu o amuleta(banut, o scoica) l legau parintii la mâna copiilor, îl daruiau flacaii fetelor, îl shimbau fetele între ele cu sens de urare de noroc, de sanatate ca 'argintul curat, ca piatra de râu, ca scoica din ape".
Martisorul daruit în zorii primei zile din Martie se purta 9-12 zile, uneori chiar pâna la vederea primului pom înflorit, apoi se atârna de ramurile înflorite, crezându-se ca tot astfel va fi si anul celui care l-a purta.